Babeczki obsypane jesiennymi liśćmi, albo okryte pomarańczowym lukrem, to mała porcja słodyczy na jesienne wieczory.
Przepis na babeczki dyniowe z nutą cynamonu
Składniki na 12 sztuk:
1 szklankę mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 szklanki drobno zmielonych orzechów (wybierz jakie lubisz lub zmieszaj kilka rodzajów)
0,5 kostki roztopionego masła + 1 łyżka
0,75 szklanki cukru brązowego + 1 łyżka białego cukru
2 jajka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 szklanka usmażonej i zmiksowanej dyni
1. Dynię ubrałam ze skóry, pokroiłam na cząstki i umieściłam na patelni.
2. Dodałam 0,5 szklanki wody, łyżkę masła, łyżkę cukru, cynamon i skórkę pomarańczową.
3 Wszystko razem usmażyłam do miękkości, a następnie zmiksowałam.
4. Umieściłam w osobnych miskach mokre (dynię, jajka, jogurt i masło) i suche składniki: (mąkę, orzechy, cukier, sodę i proszek do pieczenia).
5. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
6. Babeczki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.
Po wystudzeniu, babeczki lekko nasączyłam sokiem z pomarańczy i okryłam "deskami" z lukru plastycznego .
Na górze ułożyłam przygotowane wcześniej liście w jesiennych kolorach, kasztany i jeża.
Babeczki również smakują cudownie, okryte aromatycznym lukrem królewskim o smaku pomarańczy.
Przepis na lukier królewski o smaku pomarańczy
Składniki na 12 sztuk:
1 szklankę cukru pudru
1 białko (z małego jajka, lub część dużego)
1 łyżka soku pomarańczowego
dla zaostrzenia aromatu pomarańczy można dodać suszonej lub
smażonej skórki pomarańczowej.
Zmieszaj wszystkie składniki, a następnie oblej babeczki. Lukier powinien mieć konsystencję kwaśniej śmietany, w razie kłopotów z konsystencją możesz ją rozrzedzić odrobiną soku, lub zagęścić dodając nieco cukru pudru.
Zainspirował Cię ten przepis? Wypróbuj go koniecznie i pokaż swój sposób na jesienne słodkości.