Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

wpisy podobne:

Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaPiernikowe, szafirowe śnieżynkiPiernikowe, szafirowe śnieżynkiCrumble czyli kruszonkaCrumble czyli kruszonkaBiszkopt do naked cakeBiszkopt do naked cake

Babeczki obsypane jesiennymi liśćmi, albo okryte pomarańczowym lukrem, to mała porcja słodyczy na jesienne wieczory.



Przepis na babeczki dyniowe z nutą cynamonu



Składniki na 12 sztuk:


1 szklankę mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 szklanki drobno zmielonych orzechów (wybierz jakie lubisz lub zmieszaj kilka rodzajów)
0,5 kostki roztopionego masła + 1 łyżka
0,75 szklanki cukru brązowego + 1 łyżka białego cukru
2 jajka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 szklanka usmażonej i zmiksowanej dyni

1. Dynię ubrałam ze skóry, pokroiłam na cząstki i umieściłam na patelni.
2. Dodałam 0,5 szklanki wody, łyżkę masła, łyżkę cukru, cynamon i skórkę pomarańczową.
3 Wszystko razem usmażyłam do miękkości, a następnie zmiksowałam.
4. Umieściłam w osobnych miskach mokre (dynię, jajka, jogurt i masło) i suche składniki: (mąkę, orzechy, cukier, sodę i proszek do pieczenia).
5. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
6. Babeczki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.

Po wystudzeniu, babeczki lekko nasączyłam sokiem z pomarańczy i okryłam "deskami" z lukru plastycznego .
Na górze ułożyłam przygotowane wcześniej liście w jesiennych kolorach, kasztany i jeża.

Babeczki również smakują cudownie, okryte aromatycznym lukrem królewskim o smaku pomarańczy.


Przepis na lukier królewski o smaku pomarańczy



Składniki na 12 sztuk:


1 szklankę cukru pudru
1 białko (z małego jajka, lub część dużego)
1 łyżka soku pomarańczowego
dla zaostrzenia aromatu pomarańczy można dodać suszonej lub smażonej skórki pomarańczowej.

Zmieszaj wszystkie składniki, a następnie oblej babeczki. Lukier powinien mieć konsystencję kwaśniej śmietany, w razie kłopotów z konsystencją możesz ją rozrzedzić odrobiną soku, lub zagęścić dodając nieco cukru pudru.


Zainspirował Cię ten przepis? Wypróbuj go koniecznie i pokaż swój sposób na jesienne słodkości.


Obrazek: podpis



Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii i w naszej grupie na fb.




Tagi: jesienny
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności