Pineapple curd - czyli ananas w roli głównej w aksamitnie gładkim i rozkosznie słodkim kremie.
Przepis na ananasowy krem pineapple curd
Składniki:
200g ananasa z puszki wraz z sokiem (około połowy puszki) lub świeżego (po obraniu z skóry)
sok z 0,5 cytryny
2 żółtka
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
50g masła
1. Ananas miksujemy na gładką masę. Jeżeli używamy świeżego owocu dodajemy 50g cukru.
2. dodajemy sok z cytryny oraz mąkę i dokładnie mieszamy.
3. żółtka lekko ubijamy, dodajemy masę z ananasa oraz roztopione masło i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, dopóki nie zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
4. Krem możemy przetrzeć przez sitko.
Pineapple curd to słodka wersja lemon curd, która w połączeniu z kremem kokosowym daje rozkoszny smak Piña colady.
Wypróbuj ten cudowny, owocowy smak lata i napisz czy spełnił Twoje oczekiwania.