Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

wpisy podobne:

Żelka żurawinowa do tortuŻelka żurawinowa do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka aronia - gruszka do tortuŻelka sprite do tortu Żelka sprite do tortu Żelka do tortu z owoców kiwiŻelka do tortu z owoców kiwi

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma zbawienne działanie na infekcje gardła i stany przeziębienia, ale poza zdrowotnymi właściwościami ma również subtelny i wyjątkowy smak, który możemy wykorzystać do aromatyzowania kremów, ciast i deserów.



Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu



Składniki:


ok 50 szt. kwiatostanów (baldachów) czarnego bzu,
4 duże cytryny,
1 kg cukru,
2 litry wody.

1. Zbieramy tylko rozwinięte, białe kwiatostany, unikając zeschłych i zanieczyszczonych. Po zebraniu kwiatów nie myjemy, gdyż cały pyłek zostałby wypłukany, rozkładamy je na ściereczce, aż wyjdą wszystkie zamieszkujące go owady.
2. Kwiaty obcinamy od ogonków jak najbliżej (ogonki i łodyżki są gorzkie) i umieszczamy w misce, zalewamy je 2 litrami wrzątku i wciskamy sok z cytryn. Po ostudzeniu miskę wkładamy do lodówki na 24h.
3. Po wyjęciu z lodówki płyn odcedzamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, starając się nie zagotować płynu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, gorący płyn rozlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i zamykamy.


TIP: Syropu możemy użyć do nasączania biszkoptów czy aromatyzowania delikatnych tortowych kremów.

Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Aromatyczny syrop z czarnego bzu - przepis


Czy wykorzystujesz już delikatny aromat kwiatów czarnego bzu w swoich wypiekach?


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii




Tagi: smaki tradycji
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności