Syrop z kwiatów czarnego bzu ma zbawienne działanie na infekcje gardła i stany przeziębienia, ale poza zdrowotnymi właściwościami ma również subtelny i wyjątkowy smak, który możemy wykorzystać do aromatyzowania kremów, ciast i deserów.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
ok 50 szt. kwiatostanów (baldachów) czarnego bzu,
4 duże cytryny,
1 kg cukru,
2 litry wody.
1. Zbieramy tylko rozwinięte, białe kwiatostany, unikając zeschłych i zanieczyszczonych. Po zebraniu kwiatów nie myjemy, gdyż cały pyłek zostałby wypłukany, rozkładamy je na ściereczce, aż wyjdą wszystkie zamieszkujące go owady.
2. Kwiaty obcinamy od ogonków jak najbliżej (ogonki i łodyżki są gorzkie) i umieszczamy w misce, zalewamy je 2 litrami wrzątku i wciskamy sok z cytryn. Po ostudzeniu miskę wkładamy do lodówki na 24h.
3. Po wyjęciu z lodówki płyn odcedzamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, starając się nie zagotować płynu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, gorący płyn rozlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i zamykamy.
TIP: Syropu możemy użyć do nasączania biszkoptów czy aromatyzowania delikatnych tortowych kremów.
Czy wykorzystujesz już delikatny aromat kwiatów czarnego bzu w swoich wypiekach?