Krem z serka mascarpone i śmietanki z dodatkiem świeżego soku z arbuza i galaretki, nadających mu świeżego aromatu lata
Przepis na krem arbuzowy
Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
500 ml. śmietanki kremowej 30%
0,5 szklanki cukru (100g)
1 szklanka wyciśniętego soku z arbuza lub zblendowanego arbuza bez pestek (200ml)
1 galaretka arbuzowa (ewentualnie przeźroczysta lub cytrynowa)
1. Robimy galaretkę na soku z arbuza i studzimy do temperatury pokojowej (powinna się nico ściąć, jeżeli jest bardzo ciepło, wkładamy na chwilę do lodówki).
2. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, zimny serek mascarpone oraz cukier i ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Wlewamy galaretkę do kremu i bardzo krótko mieszamy. Jeżeli jest duża różnica temperatur śmietany i galaretki, najpierw dodajemy po łyżce ubitej śmietanki do galaretki, mieszamy i po kilku łyżkach wlewamy całość do śmietanki i krótko mieszamy.
4. Krem nakładamy na tort i schładzamy w całości, jeżeli jest bardzo ciepło i krem nie jest odpowiednio sztywny, wkładamy go na chwilę do lodówki przed przełożeniem tortu.
Wypróbuj ten lekki, orzeźwiający krem i podziel się z nami swoimi wrażeniami