Każdy z nas chyba spotkał się z tortem, z którego apetycznie spływają strugi czekolady - ten rodzaj dekoracji nazywamy potocznie dripem - od ang. Drip cake - oznaczającym dosłownie kapiące, ociekające ciasto.
To bardzo sugestywny opis, a zwłaszcza, kiedy pomyślimy, że te krople to czekolada.
Którą lubisz najbardziej? Białą, mleczną, a może rubinową?
Drip jest rodzajem ganache czekoladowego - czyli połączenie na ciepło czekolady z wysokoprocentową śmietanką - ja używam 30%. W zależności od rodzaju użytej czekolady łączymy ją z różną ilością śmietanki dla uzyskania konsystencji odpowiedniej do oblania ciasta.
Przepis na drip z gorzkiej czekolady
Składniki:
100 g śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady
1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Drip odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę nieco wyższą od pokojowej, jego konsystencja będzie idealna do uzyskania efektu drip. Potrzeba tu trochę wprawy: jeżeli czekolada będzie zbyt ciepła - spłynie z ciasta pozostawiając tylko brudny zaciek, jeżeli będzie zbyt zimna - nie da się uzyskać idealnie gładkiej powierzchni. Praktyka czyni mistrza :)
5. Po wykonaniu polewy, ciasto chłodzimy w lodówce, żeby polewa mogła zastygnąć.
Z gorzkiej czekolady najłatwiej jest wykonać czarny drip, wystarczy dodać gotowego barwnika w żelu, czarnego kakao, które niedawno pojawiło się w sprzedaży czy węgla aktywnego, który można dostać w każdej aptece (1 kapsułkę na 100g śmietanki). Właściwy stopień zabarwienia wymaga jednak odstawienia dripu na dłuższą chwilę, po której możemy go ponownie delikatnie podgrzać.
Przepis na drip z mlecznej czekolady
Składniki:
100 g śmietanki kremówki
160 - 200 g mlecznej czekolady
1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Drip odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę nieco wyższą od pokojowej, jego konsystencja będzie idealna do uzyskania efektu drip.
5. Po wykonaniu dekoracji, ciasto chłodzimy w lodówce, żeby polewa mogła zastygnąć.
Często łączę czekoladę mleczną z gorzką w stosunku 1:1, wtedy zmieniam nieco ilość śmietanki. Na 100 g śmietanki daję około 150 g łączonej czekolady.
Przepis na drip z białej czekolady
Drip z białej czekolady najtrudniej jest opanować, gdyż zależność gęstości od temperatury jest związana z zawartością masła kakaowego, które w białych czekoladach jest niskie.
Składniki:
100 g śmietanki kremówki
250-300 g białej czekolady
1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Drip odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę nieco wyższą od pokojowej, jego konsystencja będzie idealna do uzyskania efektu drip. Biała czekolada jest chyba najbardziej kapryśna pod tym względem, dlatego ilość podałam w widełkach, w zależności od zawartości masła kakaowego w czekoladzie, może pomóc też zmiana śmietanki z 30% na 36%.
5. Po wykonaniu dekoracji, ciasto chłodzimy w lodówce, żeby polewa mogła zastygnąć.
Drip z białej czekolady nie jest śnieżnobiały. Możemy wybarwić go nieco białym barwnikiem, albo odrobiną fioletowego, który zneutralizuje żółty odcień czekolady.
Najczęściej jednak drip barwimy w masie, na różne kolory, dopasowane do koloru tynku czy planowanych dekoracji.
Inaczej ma się sprawa z dripem złotym czy srebrnym, te kolory nanosimy pędzelkiem na gotowy i schłodzony drip. Barwniki najlepiej rozrobić z wysokoprocentowym alkoholem, który szybko odparuje.
Przepis na drip z czekolady rubinowej
Czekolada rubinowa (Ruby) ma jasno różowy kolor i jest najmłodszym dzieckiem w czekoladowej rodzinie. Została wyprodukowana przez koncern czekoladowy Callebaut i ogłoszona światu w 2017 roku. Jej smak odbiega od klasycznego smaku czekolady z powodu odmiennego procesu produkcji.
Składniki:
100 g śmietanki kremówki
160 - 200 g czekolady rubinowej
1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i przekładamy do miski, najlepiej szklanej.
2. śmietankę podgrzewamy, ale uważamy, by się nie zagotowała i zalewamy nią czekoladę.
3. Po kilku minutach mieszamy śmietanę rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Drip odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę nieco wyższą od pokojowej, jego konsystencja będzie idealna do uzyskania efektu drip.
5. Po wykonaniu dekoracji, ciasto chłodzimy w lodówce, żeby polewa mogła zastygnąć.
TIP: Do dripu z każdego rodzaju czekolady możemy dodać odrobinę płynnego miodu lub oleju, sprawią one, że nie będzie pękał i częściowo zachowa połysk.
Ganache czekoladowy w zależności od proporcji poza dripem może przyjąć także formę puszystego i delikatnego kremu do przekładania biszkoptów, czy stabilnego tynku do obkładania tortu. Więcej na ten temat dowiesz się w artykule
Wszystko o ganache czekoladowym. Znajdziesz tam też praktyczną tabelę proporcji dla różnych rodzajów czekolady i różnych zastosowań.
Teraz Twoja kolej, czego jeszcze potrzebujesz, by upiec swój pierwszy drip cake? :)