żelka to coś więcej niż galaretka - łączę w niej aromat owoców i tekstury musu owocowego, większych cząstek owocowego miąższu i galaretki - to świetne urozmaicenie struktury tortu.
Przepis na żelkę pomarańczową
Składniki:
1 pomarańcza
1 galaretka pomarańczowa, cytrynowa lub przeźroczysta
1. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy. Drugą połowę obieramy ze skórki i blendujemy.
2. Przygotowujemy galaretkę z sokiem i miąższem z pomarańczy oraz wrzątkiem (dopełniamy do 0,5l).
3. Galaretkę wylewamy do okrągłego naczynia o średnicy mniejszej o 3 cm niż biszkopt.
4. Schładzamy do zupełnego ścięcia się galaretki.
Żelkę izolujemy tunelem z kremu od brzegu tortu.
TIP: Świetnym, aromatycznym dodatkiem do żelki jest kandyzowana skórka pomarańczy. Przepis znajdziesz
tutaj.
Użyłaś już kiedyś żelkowej warstwy w torcie?