Krem z serka mascarpone i śmietanki osłodzony mlekiem kondensowanym, nadającym mu delikatny aromat białej czekolady. Na drugi czekoladowy poziom wznoszą nas wyraźne kawałki mlecznej czekolady
Przepis na krem straciatella z kawałkami mlecznej czekolady
Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
500 ml. śmietanki kremowej 30%
1 szklanka mleka kondensowanego słodzonego z puszki (200ml)
2 tabliczki mlecznej czekolady
1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, zimny serek mascarpone oraz mleko kondensowane.
2. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Czekoladę mleczną ścieramy na tarce lub kroimy na kawałki (w zależności jak duże kawałki chcemy uzyskać) i dodajemy do kremu - ja pokroiłam na dość spore.
4. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Koniecznie wypróbuj ten subtelny smak czekolady. Czekamy na Twoje wrażenia.