Orange curd - doskonałe połączenie owocowej słodyczy i lekkiego orzeźwienia pomarańczy.
Przepis na pomarańczowy krem orange curd
Składniki:
0,5 pomarańczy
0,5 cytryny
1 łyżka cukru
1 jajko
1 żółtko
50 g masła
1. Część skórki z dobrze umytej pomarańczy ocieramy na drobnej tarce (bez białej - spodniej części), i wyciskamy sok z połówek pomarańczy i cytryny.
2. Jajko i żółtko ubijamy lekko z cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i wyciśnięte soki oraz roztopione masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, dopóki nie zgęstnieje. Uwaga ! krem bardzo łatwo jest przypalić.
3. Krem możemy przetrzeć przez sitko.
Orange curd jest łagodniejszy niż jego cytrynowy odpowiednik i świetnie łączy się śmietankowymi kremami.
Wypróbuj ten cudowny, owocowy smak i napisz czy spełnił Twoje oczekiwania.