Tort miał być prosty i elegancki, ale bez masy cukrowej. Z wyraźnym komunijnym akcentem i w "chłopięcym" kolorze.
I oto jest, elegancki, delikatny drip cake, otulony czekoladą w wyjątkowym odcieniu turkusu: nieco niebieskim i nieco zielonym, z delikatnym bukietem cukrowych kwiatów.
Dzisiejszy, ociekający kawałek rozkosznie pachnie czekoladą i pomarańczami.
Jak zrobić tort komunijny dla chłopca z bukietem cukrowych kwiatów
Upiekłam biszkopt czekoladowy o średnicy 26 cm. Biszkopty przecięłam na trzy warstwy i nasączyłam ponczem z wody i soku z cytryny.
Do przełożenia ciasta użyłam kremu straciatella z kawałkami mlecznej czekolady, a do jednej z dwóch warstw kremu włożyłam żelkę pomarańczową. Najpierw na biszkopt nałożyłam warstwę kremu, następnie za pomocą worka cukierniczego, wzdłuż zewnętrznej krawędzi biszkoptu, ułożyłam tamę z kremu, a do wnętrza włożyłam żelkę. Całość przykryłam drugą warstwą kremu.
Tort schłodziłam i obłożyłam kremem kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Na koniec nieco kremu zabarwiłam na turkusowo i przetarłam nim częściowo powierzchnię tortu. Po wyrównaniu powierzchni packą uzyskałam efekt przetartego tynku.