Jajko, jest wielkanocnym symbolem nowego życia, a że z jajka najczęściej wykluwa się kura, lub kogut, to ta parka będzie u mnie bohaterem tegorocznych Świąt.
Kurki udekorowałam lukrem królewskim w dwóch podstawowych kolorach: białym i szarym oraz pastelowych odcieniach pięciu ciepłych kolorów: żółtego, seledynu, cyjanu, różu i ametystu.
Jak zrobić lukrowane ciasteczka w kształcie wielkanocnych kurek?
W ciasteczkach, przed upieczeniem, została wycięta dziurka, dzięki której nie muszę układać ich płasko na talerzu, ale mogę wykorzystać je do przestrzennej dekoracji stołu, co lubię najbardziej, oczywiście, poza jedzeniem. ;)
Do dekoracji ciasteczek użyłam dwóch konsystencji lukru królewskiego: gęstszej, do nakreślenia konturów oraz nieco rzadszej, którą wypełniłam zamknięte przestrzenie. Technikę konturowania i wypełniania na dwa razy, omówiłam dokładnie w poniższym filmie, który wkrótce trafi jako lekcja do Akademii Słodkich Dekoracji "Piece A Cake"
Zestaw dekoracyjnie ozdobionych kurek zawiesiłam na przygotowanych wcześniej stojaczkach i umieściłam przy każdym nakryciu - jako ozdobę i słodki prezencik.
W podobnej konwencji, z połączenia bieli i szarości, oraz ciepłych pasteli powstała cała
świąteczna dekoracja.
Dokładne szkolenie, krok po kroku, jak przygotować i udekorować wielkanocne kurki, znajdziesz tutaj, na platformie kursowej Akademii.
Czeka tam na Ciebie także szablon, przepisy na różne gęstości lukru i wzór do ćwiczeń technik pracy z lukrem królewskim.