Krem maślany z dodatkiem ganache czekoladowego ma intensywny czekoladowy smak i świetnie nadaje się do "otynkowania tortu"
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.
Przepis na krem maślany z ganache czekoladowym
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady lub po 100 g gorzkiej i mlecznej
100 g śmietanki 30%
200 g masła
1. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej.
2. Do miski wkładamy masło i ubijamy mikserem na prawie biały puch, następnie dodajemy ganache w dwóch lub trzech partiach i miksujemy, aż utworzą puszysty krem.
3. Kremu nie chłodzimy przed nałożeniem na tort.
TIP: Ten krem możemy przygotować z różnych rodzajów czekolady, wymagają jednak nieco innych proporcji śmietanki do czekolady:
gorzka, mleczna: 1:2
biała 1:3 a nawet 1:4 jeżeli zawartość masła kakaowego wynosi mniej niż 20%.
TIP 2: Ganache czekoladowy, w zależności od proporcji, poza puszystym kremem do przekładania tortu może przyjąć także formę idealnego "mazidła" do tynkowania powierzchni tortu czy dripu, rozkosznie spływającego po jego ściankach.
Więcej na ten temat dowiesz się w artykule
Wszystko o ganache czekoladowym. Znajdziesz tam też praktyczną tabelę proporcji dla różnych rodzajów czekolady i różnych zastosowań.
Teraz Twoja kolej, wypróbuj ten krem. Jestem bardzo ciekawa Twojej opinii :)