Delikatny krem o wyrazistym smaku cytryny, stanowi idealny kontrast smakowy. Pozwala zachować balans w połączeniu z bardzo słodkimi kremami, czy bezą.
Przepis na krem cytrynowy
Składniki:
300 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremowej 36%
100 ml mleka kondensowanego słodzonego z puszki lub z tubki
krem lemon curd, według
tego przepisu.
1. Do mocno schłodzonych śmietanki i serka dodajemy mleko, a następnie ubijamy mikserem, aż do uzyskania gęstego kremu.
2. Na koniec dodajemy zupełnie wystudzony lemon curd i jak zawsze sugeruję nie mieszać ich zbyt dokładnie :)
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
TIP: Pozostawienie obu kremów częściowo niezmieszanych, pozwala odnaleźć zarówno intensywną słodycz jak i głęboki kwaśny smak w jednym kęsie.
Koniecznie wypróbuj ten prosty i aromatyczny krem w swoich tortach i deserach.