Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Tort pień

wpisy powiazane:

Kwiaty truskawek z masy cukrowejKwiaty truskawek z masy cukrowejKrem maślany ganacheKrem maślany ganacheKrem cytrynowyKrem cytrynowyBiszkopt zielonyBiszkopt zielonyFrużelina truskawkowaFrużelina truskawkowaKrem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)Krem mascarpone ze śmietanką (bez jajek)Waniliowy biszkopt tradycyjnyWaniliowy biszkopt tradycyjny
Ten tort, w odróżnieniu od większości, które zrobiłam dla Was, nie jest obłożony masą cukrową "Otynkowałam" go kremem maślanym z ganache czekoladowym i okryłam czekoladową korą. Masy cukrowej użyłam niewiele, zrobiłam z niej huby i krzaczek truskawek.
Już od jakiegoś czasu chciałam znaleźć pretekst do obłożenia tortu czekoladą.

Obrazek: Tort pień

Jak zrobić tort w kształcie ściętego pnia drzewa



Wiele moich tortów rozpoczyna się do namalowania projektu, nie zawsze, ostatecznie zostaje on wiernie odzwierciedlony, ale stanowi bazę do każdego etapu powstawania tortu.

Obrazek: Projekt tortu Pień

Jak zrobić korę z czekolady



Pierwszym etapem było przygotowanie kawałków kory.

Rozpuściłam na parze tabliczkę mlecznej i dwie tabliczki gorzkiej czekolady. Następnie wylałam je na papier do pieczenia partiami, formując prostokąty o poszarpanych brzegach i o dłuższej krawędzi równej wysokości tortu. Nie wygładzałam ich powierzchni, a wręcz przeciwnie, kiedy czekolada stygła wykonałam na niej dodatkowe bruzdy.
Papier z czekoladą włożyłam do lodówki, a kiedy całkiem zastygła pomalowałam ją białym barwnikiem i częściowo obsypałam gorzkim kakao.

Obrazek: Kora z czekolady

Upiekłam biszkopt waniliowy o średnicy 26 cm, który przecięłam na dwie warstwy oraz zielony biszkopt szpinakowy z połowy porcji. Włożyłam zielony biszkopt pomiędzy białe i nasączyłam od wewnątrz ponczem z wody i soku z cytryny.
Pierwsze przełożenie od spodu tortu wykonałam ze śmietankowego kremu mascarpone, przemieszanego lekko z frużeliną ze świeżych truskawek.
Do drugiej warstwy użyłam aromatycznego i delikatnego kremu cytrynowego.
Tort schłodziłam i obłożyłam maślanym kremem ganache. Ma on głęboki, brązowy kolor i świetnie wykończył powierzchnię przed obłożeniem jej kawałkami czekoladowej kory. Na górnej powierzchni tortu wykonałam nożem wzór imitujący słoje.

Obrazek: Tort pień z krzaczkiem truskawek

Po schłodzeniu tortu, na jego bocznej krawędzi, na krem, dokleiłam czekoladowe kawałki kory. Pomiędzy krawędzie czekolady delikatnie powkładałam drobne, odrywane kawałki zielonego biszkoptu, doskonale imitują one leśny mech.

Obrazek: Kora drzewa z czekolady

Z masy cukrowej w kolorze ecru przygotowałam hubę i dokleiłam ją w szczelinach kory.

Obrazek: Huba z masy cukrowej

Podkładkę tortu posmarowałam kremem ganache i obsypałam pokruszonym biszkoptem w kilku odcieniach brązu. Zbieram odkrawane kawałki biszkoptu, suszę i przechowuję w szczelnym pojemniku na takie właśnie okazje.
Podkładkę ozdobiły też kamienie i kawałki korzeni z masy cukrowej.
Ostatnim etapem było umieszczenie na szczycie tortu krzaczka kwitnących truskawek

Obrazek: Tort w kształcie pnia

Spróbowałaś już szpinakowego biszkoptu? Jest smaczny i pięknie komponuje się z owocami


Obrazek: podpis
Tagi: cytrynowy, czekoladowy, kwiatowy, kwiaty cukrowe, truskawkowy, urodziny
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności