Serek mascarpone stanowi podstawę kolejnego kremu, z dodatkiem smażonych bananów i białej czekolady. Znalazły się w nim również prażone migdały, które zróżnicowały jego strukturę.
Przepis na krem bananowy z białą czekoladą
Składniki:
400 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremowej 30%
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka masła
szczypta cynamonu
2 banany
1. Banany obieramy, kroimy w plastry i smażymy na maśle, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Migdały prażymy na suchej patelni. Uwaga, szybko się przypalają :)
3. Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance, uważając, by jej nie zagotować. Następnie studzimy i schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
4. Śmietankę z czekoladą, serek i cukier ubijamy razem mikserem, aż do uzyskania gęstego kremu.
5. Na koniec dodajemy zmiksowane banany i płatki migdałowe. Jak zawsze sugeruję nie mieszać ich zbyt dokładnie :)
6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Koniecznie wypróbuj ten cudowny smak prażonych bananów, zamknięty w delikatnym kremie.