Cała świąteczna dekoracja to w tym roku płatki śniegu, więc taką właśnie formę przybrały świąteczne pierniki. Szafir, biel i kilka odcieni szarości.
Śnieżynki - pieczenie i lukrowanie pierników
Do upieczenia pierniczków użyłam ciasta z dodatkiem śmietany, częściowo sprawia ona, że pierniki zyskują cechy ciasta kruchego i są miękkie zaraz po upieczeniu. Przepis jest dostępny
tutaj.
Śnieżynki wycięłam foremką nr 2, ma kształt zbliżony do płatka śniegu i na tyle szerokie ramiona, że bez problemu będę mogła na nich malować barwnikami.
Po upieczeniu i dokładnym ostudzeniu pierników, nałożyłam na nie, biały lukier królewski, za pomocą worka cukierniczego i tylki nr 2. Technikę pracy z lukrem królewskim możesz zobaczyć
tutaj, w szkoleniu Akademii Kawał Ciacha.
Kiedy lukier stwardniał, namalowałam na nim, techniką akwareli, fragmenty śnieżynek. Użyłam do tego bardzo cienkiego pędzelka, barwników spożywczych w kolorach: szafirowym i czarnym oraz alkoholu.
Na piernikach znalazła się też mieszanka posypek z niebieskimi i srebrnymi perełkami.
Każda z nich jest inna i niepowtarzalna, zwłaszcza, kiedy oświetla je dyskretny, szafirowy blask.
Święta budzą w nas pokłady radości, bo dzielimy je z najbliższymi, ale kiedy odpakowujesz prezent od przyjaciółki i znajdujesz tam własnoręcznie wykonany talerz, idealnie pasujący do swoich pierników, to właśnie ten moment, jest absolutnie bezcenny.
Czas na Twoje świąteczne gwiazdki, gotowa?
Chcesz nauczyć się technik dekorowania ciasteczek lukrem królewskim?
Dołącz do szkolenia od podstaw i naucz się dekorowania świątecznych pierniczków lukrem królewskim
(technika konturowania i wypełnień, a także łączenie obszarów o różnych kolorach, części wieńca, liście i owoce)
z elementami wykonanymi z masy cukrowej (jabłuszka).
Pokażę Ci także jak uzyskać zimowe, oszronione wykończenie dekoracji.
Idę do szkolenia