Skomponowanie miękkich pierników wymagało sporej ingerencji w oryginalny przepis, dodanie kwaśnej śmietany sprawia, że ciasto staje się bardziej kruche, a zamiana proszku do pieczenia na sodę, która najlepiej "pracuje" w kwaśnym środowisku, powoduje, że pierniki rosną jak na drożdżach ;)
Pierniki nadające się do zjedzenia zaraz po wyjęciu z pieca mają swoje zalety, ale mają też jedną wadę - nie da się z nich budować przestrzennych form, takich jak domki, gdyż łamią się pod ciężarem konstrukcji. Więc jeżeli planujecie postawić chatkę z piernika polecam
klasyczny przepis na pierniki, które przez kilka dni po upieczeniu będą twarde.
Jak zrobić ciasto na miękkie pierniki
Przepis podstawowy:
150g masła;
0,5 szklanki brązowego cukru;
1 szklanka miodu (ja używam gryczanego-najlepiej komponuje się z korzeniami);
2 łyżki mieszanki przypraw podanej poniżej lub gotowej przyprawy do piernika;
3 jajka;
500g mąki pszennej (najlepiej tortowej);
0,5 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% (ok 100g)
2 łyżeczki sody;
1 łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie);
1. Masło, miód oraz przyprawy wkładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, uważając by się nie zagotowały. Co jakiś czas mieszamy masę i odstawiamy ją do wystygnięcia.
2. Sodę mieszamy ze śmietaną i pozostawiamy, aż zacznie pracować.
3. Rozdzielamy białka od żółtek i ubijamy każde osobno z połową cukru. Białka powinny być sztywne i szkliste, a żółtka prawie białe.
4. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy do niej żółtka, śmietanę z sodą oraz masło z przyprawami i miodem, a następnie dokładnie mieszamy.
5. Na sam koniec dodajemy białka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
6. Konsystencja ciasta jest dość luźna, dlatego okrywamy go folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny, ale nie dużo dłużej. Soda spulchni ciasto, a masło po schłodzeniu je usztywni.
7. Ciasto wyjmujemy z lodówki mniejszymi porcjami i w razie potrzeby ponownie schładzamy, najlepiej wałkuje się kiedy jest chłodne.
8. Najlepiej wałkować ciasto od razu na papierze do pieczenia, dzięki temu pierniczki nie tracą formy przy przenoszeniu ich na blachę, na grubość max 2 milimetrów.
9. Po wykrojeniu pierniczków, pieczemy je w piekariku nagrzanym do temperatury 155° w termoobiegu, około 8 minut.
10. Pierniczki sporo wyrastają i od razu po upieczeniu są miękkie.
Jak zrobić domową przyprawę korzenną do pierników
Mieszanka przypraw korzennych:
1 pełna łyżka cynamonu;
1 pełna łyżeczka startej gałki muszkatołowej;
1 pełna łyżeczka mielonych goździków;
1 pełna łyżeczka mielonego imbiru;
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu;
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego;
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu;
1/2 łyżeczki mielonego anyżu.
Przygotowałam podwójną porcję ciasta, ze względu na obecność wyjątkowych piernikożerców w moim domu - stałam przy piecu 6 godzin i powstały ich całe hałdy.
Już czas, rzuć wszystko i chodź piec pierniki. :)
Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?
Teraz możesz w wyjątkowy sposób udekorować pierniczki na wiele różnych okazji.
Obejrzyj szkolenie, gdzie pokazuję krok po kroku, kilka podstawowych technik dekoracji lukrem królewskim.
Oglądam szkolenie