Czasem potrzebujemy do tortu neutralnego kremu, takiego, który nie wpłynie na inne, dominujące smaki, ale będzie także ich urozmaiceniem. Takim właśnie kremem jest krem mascarpone z nutą świeżych cytryn. Świetnie dopełni on wszystkie intensywne, owocowe kremy i będzie dla nich smakowym kontrastem.
Przepis na prosty krem mascarpone z nutą cytryny
Składniki:
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremowej 30%
4 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1. Do mocno schłodzonych śmietanki i serka dodajemy pozostałe składniki, a następnie ubijamy mikserem, aż do uzyskania gęstego kremu.
2. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Wypróbuj ten delikatny krem jako dopełnienie intensywnych aromatów i daj znać jak się sprawdził.