Dzisiejszy, urodzinowy kawałek w ciepłych jesiennych kolorach uszczęśliwił pewnego zdeklarowanego przeciwnika masy cukrowej.
Okryty liśćmi z mlecznego kremu maślanego i kolorowych plastrów gruszek, roztacza wokół siebie ich zapach. Absolutnie zniewalający zapach gruszek karmelizowanych w aromatycznym winie. Czujesz?
Jak ozdobić jesienny tort urodzinowy liśćmi z kolorowych plastrów gruszek.
Upiekłam
biszkopt piernikowy, który przecięłam na trzy placki.
Przygotowałam
kawałki gruszek karmelizowanych w winie, a powstałym syropem, rozcieńczonym nieco wodą, nasączyłam blaty od wewnętrznej strony.
Blaty przełożyłam
kremem mascarpone z białą czekoladą, na którym ułożyłam kawałki karmelizowanych gruszek.
Po schodzeniu w lodówce, tort pokryłam
mlecznym kremem maślanym, z którego, po dodaniu barwników, uformowałam też pierwszą warstwę liści.
Następnie wzdłuż bocznej krawędzi ułożyłam kolorowe,
karmelizowane plastry gruszek tak, by imitowały jesienne liście.
Kompozycję dopełniło kilka borówek amerykańskich.
Ostatnim elementem dekoracji jest podkładka, która "straszy" srebrną folią, więc przykryłam ją kremowymi liśćmi.
Wypróbuj ten przepis, a może masz pytanie?
Daj mi znać w komentarzu.