Frużelina, czyli owoce w żelu świetnie nadaje się do lekkiego przemieszania z kremem. Dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy. Maliny bywają kwaskowate, więc zrezygnuję z soku z cytryny, który zwykle dodaję do słodkich owoców.
Przepis na frużelinę malinową
Składniki:
500 g malin
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka przeźroczysta
1 łyżeczka liofilizowanych malin (opcjonalnie)
1. Maliny myjemy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, liofilizowane maliny i smażymy ok 10 minut, aż owoce częściowo się rozpadną.
2. Po zdjęciu masy owocowej z pieca, wsypujemy galaretkę i delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
Czas na Ciebie, wypróbuj ten sposób na intensywną, malinową rozkosz w Twoich tortach i deserach.