Biszkopt waniliowy naturalnie zabarwiłam na zielono, dodając szpinak. Zupełnie nie wpływa on na smak ciasta, daje za to piękny, zielony kolor, który doskonale imituje mech czy trawę.
Przepis na biszkopt zielony o średnicy 24cm
Składniki:
4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2 opakowania budyniu waniliowego (po 45g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g świeżych liści szpinaku
1. Szpinak myjemy i blendujemy na gładką masę.
2. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy 2/3 cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
3. Do drugiej miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
4. Do miski z żółtkami dodajemy na przemian małymi porcjami zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia) oraz zblendowany szpinak i mieszamy aż składniki się połączą.
5. Na koniec dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy.
6. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40 - 50 minut.
Biszkopt prawie nie opadnie, jeżeli bezpośrednio po zakończonym pieczeniu wyjmiemy go z piekarnika i razem z formą upuścimy równo na podłogę, z wysokości około pół metra. Wiem, że to wygląda nieco przerażająco, ale gwarantuje, że ciastu nic się nie stanie i faktycznie nie opadnie.
Wyjmujemy go z formy dopiero kiedy wystygnie.
Wiesz już jak wykorzystasz zielony biszkopt? Podziel się z nami tymi pomysłami :)