W obliczu trendu odchodzenia od tortów obkładanych masą cukrową, na rzecz tych wykończonych kremem maślanym postanowiłam wzbogacić krem maślany w smak, który przykryje ciężki smak masła.
Dodatek mleka w proszku wpływa także na konsystencję kremu, dzięki temu jest on on bardziej stabilny podczas nakładania kremowych dekoracji.
Przepis na mleczny krem maślany
Składniki:
200g masła
1/2 szklanki (~100ml) słodzonego mleka skondensowanego
sok z 1/2 cytryny
1 laska wanilii lub cukier waniliowy
1 szklanka mleka w proszku (nie granulowanego)
1. Masło z wanilią i sokiem z cytryny ucieramy na średnich obrotach miksera, dolewając mleko skondensowane małymi partiami, na gładki krem - minimum 7 minut, aż będzie puszysty i bardzo jasny.
2. Następnie wsypujemy przesiane mleko w proszku i miksujemy jeszcze ok 2 minuty.
3. Po nałożeniu kremu na tort, całość należy schłodzić w lodówce.
TIP: Krem możesz zabarwić na różne kolory barwnikami w żelu i nakładać jak farby za pomocą szpatułek lub tylek cukierniczych.
Otynkuj" swój pierwszy tort i daj znać jak Ci poszło :)