Galaretka z owocami stanowi soczystą i niesamowicie intensywną warstwę o odmiennej strukturze i konsystencji. To nico inna struktura niż żelka, do której poddajemy owoce obróbce cieplnej, tutaj zamknęłam w galaretce świeże, soczyste owoce. To niesamowite doznanie smakowe.
Warstwa jest odpowiednia do tortu o średnicy 24cm
Przepis na truskawki w galaretce jako przełożenie do tortu
Składniki:
200 g truskawek
1 galaretka truskawkowa lub cytrynowa
1. Średnica galaretki powinna być mniejsza niż średnica tortu, żeby mogła zostać całkowicie schowana w pierścieniu kremu.
2. Galaretkę zalewamy 400ml wrzątku (to mniej niż w przepisie na opakowaniu) i dokładnie mieszamy.
3. Owoce myjemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze części, ale niezbyt drobno.
4. Galaretkę i owoce umieszczamy w naczyniu o średnicy ok 4 cm mniejszej niż średnica tortu (np. talerz, tortownica czy tant) i wstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia.
5. W rezultacie powinniśmy otrzymać stabilny krążek galaretki wypełniony owocami.
Żelkę izolujemy tunelem z kremu od brzegu tortu.
Wypróbuj tę teksturę w torcie i zaskocz soczystymi kawałkami owoców w środku kremowego wnętrza