Tyle jest wokół naturalnych aromatów, o których zapomnieliśmy, kwiaty i owoce czarnego bzu, kwiaty mniszka czy rosnącej dosłownie wszędzie lipy. Oprócz dawno już znanych właściwości prozdrowotnych dostarczają one wyjątkowo aromatycznych miodów i soków, które postanowiłam wykorzystać w swoich przepisach.
Moja nowa wariacja kremu mascarpone jest aromatyzowana kwiatem lipy. Zaskoczyło mnie jak oba aromaty łagodnie harmonizują ze sobą i jeszcze pozostawiają przestrzeń smakową na coś...
Przepis na krem mascarpone z kwiatem lipy
Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
pół szklanki kwiatów lipy (same kwiaty bez listków i ogonków
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki brązowego cukru
1. Kwiaty gotujemy w 100 ml wody przez 2 minuty, a następnie przecedzamy.
2. Kiedy przestygnie dodajemy cukier oraz miód i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą a następnie schładzamy (miód w wysokiej temperaturze straci swoje właściwości).
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone, oraz napar z lipy.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
A czy Tobie lipa kojarzy się z leczniczą herbatką, czy cudownym smakiem, a może jeszcze z czymś innym? :)