Biszkopt malinowy / truskawkowy ma delikatny owocowy aromat i naturalny, malinowy kolor.
Przepis na różowy biszkopt o średnicy 24cm
Składniki:
4 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1/4 szklanki budyniu malinowego / truskawkowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki liofilizowanych malin / truskawek
1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać, więc nie nadają się już do biszkoptu. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 10 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami wkładamy na przemian małymi porcjami pianę z białek i zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, budyń i proszek do pieczenia, proszek malinowy / truskawkowy) a następnie mieszamy delikatnie tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto wlewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175° bez termoobiegu na 40-50 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 40 cm, dzięki temu nie opadnie. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu.
A jaki jest Twój ulubiony biszkopt owocowy?