Wiosenne drzewka to tak naprawdę dwa ciacha w jednym ;)
Pierwsze to babeczka czekoladowa w roli doniczki, natomiast drugie stanowi oblany czekoladą cake pop ozdobiony zielonymi listkami z masy cukrowej.
1. Czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietance - nie gotujemy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
2. W osobnych miskach umieszczamy mokre (jajka, rozpuszczoną czekoladę oraz roztopione masło) i suche składniki: (mąkę, cukier i proszek do pieczenia).
3. Zawartość obu misek mieszamy tylko do połączenia składników i przekładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości).
4. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.
5. Po ostudzeniu babeczki przycinamy od góry na równo (okrawki kruszymy do miseczki i zachowujemy - to ziemia do dekoracji) i obkładamy brązowym lukrem plastycznym na kształt doniczki.
Drugim elementem drzewka są oblane czekoladą lizaki cake pops.
1. Babeczki kruszymy drobno do miski.
2. Ubijamy serek, pół szklanki śmietanki oraz cukier waniliowy na sztywny krem, który dodajemy do pokruszonego ciasta razem ze skórką pomarańczową.
3. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulki o średnicy 3-4 cm.
4. Obie czekolady rozpuszczamy na parze lub w mikrofalówce i dodajemy olej. Najpierw 1 łyżeczkę i sprawdzamy konsystencję czekolady. Jeżeli jest wystarczająco płynna, więcej oleju nie będzie konieczne.
5. Patyczki do lizaków moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki z ciasta, następnie schładzamy w lodówce przez kilkanaście minut.
6. Następnie całe cakepops zanurzamy w czekoladzie, pozwalamy nadmiarowi odcieknąć, lekko stukając ręką o blat i wbijamy patyczek w babeczkę.
7. lizaki dekorujemy listkami z lukru plastycznego lub zieloną posypką, możemy też zabarwić na zielono zwykłe wiórki kokosowe.
8. Następnie obsypujemy górę babeczek - okrawkami ciemnego ciasta do dekoracji.
Cały proces powstawania wiosennych drzewek możecie zobaczyć na filmie, zapraszam.
Czy spodobał Ci się pomysł na świąteczny deser i dekorację w jednym? Podziel się swoją opinią.
Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?