Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter
Beza włoska

Beza włoska

wpisy podobne:

Krem mascarpone Oreo mlecznyKrem mascarpone Oreo mlecznyKrem pomarańczowyKrem pomarańczowyKrem ganache whiskyKrem ganache whiskyKrem z owoców leśnychKrem z owoców leśnych

Beza włoska powstaje poprzez zaparzenie białek gorącym syropem cukrowym. Kojarzycie z dzieciństwa "ciepłe lody? Właśnie tak powstają.



Przepis na bezę włoską



Składniki:

4 białka
300 g cukru
60 ml wody

1. Przed rozbiciem jajka sterylizujemy, albo parzymy gorącą wodą, gorący syrop wprawdzie zaparzy białka, ale wolę mieć pewność.
2. Z wody i cukru gotujemy syrop, natężenie grzania nie może być zbyt duże, gdyż cukier się przypali i syrop ściemnieje. Dzieje się tak też, kiedy cukier nie jest wystarczająco czysty ( różnie to wyglądało z różnymi firmami, ale z wszystkich, które przetestowałam tylko Diamand nigdy się nie przypalił ) Kiedy syrop zaczyna się gotować kontrolujemy jego temperaturę termometrem cukierniczym, jest gotowy, kiedy osiągnie temperaturę 115-120°C
3. Białka zaczynamy ubijać, na średnich obrotach, kiedy syrop ma ok.110°C i jak tylko osiągnie wymaganą temperaturę wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanych białek.
4. Następnie zwiększamy obroty miksera na maksimum i ubijamy jeszcze około 10 minut - beza powinna być gęsta i lśniąca, a pojemnik zupełnie chłodny.
5. Bezę można barwic barwnikami spożywczymi w proszku, żelu lub paście, barwnik w płynie może ją rozrzedzić.

Grzywa jednorożca - barwiona beza włoska

Beza włoska nie wymaga suszenia, za to można efektownie przypalić ją palnikiem cukierniczym.


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem
Obrazek: Beza włoska, czyli ciepłe lody


Zrób pyszne, domowe "ciepłe lody" i daj znać jak Ci poszło.


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii oraz w naszej grupie na fb.


Dołącz do Akademii




Tagi: bezowy
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności