Beza włoska powstaje poprzez zaparzenie białek gorącym syropem cukrowym. Kojarzycie z dzieciństwa "ciepłe lody? Właśnie tak powstają.
Przepis na bezę włoską
Składniki:
4 białka
300 g cukru
60 ml wody
1. Przed rozbiciem jajka sterylizujemy, albo parzymy gorącą wodą, gorący syrop wprawdzie zaparzy białka, ale wolę mieć pewność.
2. Z wody i cukru gotujemy syrop, natężenie grzania nie może być zbyt duże, gdyż cukier się przypali i syrop ściemnieje. Dzieje się tak też, kiedy cukier nie jest wystarczająco czysty ( różnie to wyglądało z różnymi firmami, ale z wszystkich, które przetestowałam tylko Diamand nigdy się nie przypalił ) Kiedy syrop zaczyna się gotować kontrolujemy jego temperaturę termometrem cukierniczym, jest gotowy, kiedy osiągnie temperaturę 115-120°C
3. Białka zaczynamy ubijać, na średnich obrotach, kiedy syrop ma ok.110°C i jak tylko osiągnie wymaganą temperaturę wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanych białek.
4. Następnie zwiększamy obroty miksera na maksimum i ubijamy jeszcze około 10 minut - beza powinna być gęsta i lśniąca, a pojemnik zupełnie chłodny.
5. Bezę można barwic barwnikami spożywczymi w proszku, żelu lub paście, barwnik w płynie może ją rozrzedzić.
Beza włoska nie wymaga suszenia, za to można efektownie przypalić ją palnikiem cukierniczym.
Zrób pyszne, domowe "ciepłe lody" i daj znać jak Ci poszło.