Choć za oknem mróz okrywa ogrody i wydaje nam się, że wiosna jeszcze śpi, nabrzmiałe pąki łapią każdy, ulotny promyk słońca, by już wkrótce stanąć na wielkanocnym stole w eksplozji zieleni.
Dzisiejszy kawałek wiosennego drzewa pachnie sernikiem i migdałami.
Jak zwykle wszystko zaczęło się jednak od projektu.
Drzewko wielkanocne, to popularna świąteczna dekoracja. W zielonej, wiosennej koronie drzewka umieszcza się zwykle pisanki - kolejny symbol budzącego się życia. Pomyślałam więc, by postawić na stole wiosenne drzewko i sprawdzić rekcję gości, kiedy zacznę kroić świąteczną dekorację. ;)
Oprócz tortu zaprojektowałam także mniejsze wersje drzewek, które stanęły obok nakryć, jako mini desery.
Dekorację uzupełniły świeże, zielone szyfony i serwetki ułożone w długie królicze uszy.
Jak zrobić tort na Wielkanoc w kształcie drzewka
Postanowiłam umieścić ciasto nie tylko w donicy, ale także w koronie drzewka, dlatego całość wymagała pionowego stabilizatora, który oba piętra tortu w pionie.
Upiekłam dwa
biszkopty waniliowe dodając do każdego połowę szklanki rodzynek namoczonych wcześniej w rumie, bądź soku pomarańczowym. Przecięłam je na trzy warstwy i nasączyłam od wewnątrz ponczem z wody i soku wyciśniętego z cytryny.
Z pięciu blatów uformowałam doniczkę, natomiast z szóstego, na cienkiej podkładce, połowę kuli. Do przełożenia użyłam
kremu mascarpone o smaku sernika. Każdą warstwę kremu posypałam płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Są cudownie chrupkie, a prażenie wydobywa z nich niesamowicie intensywny aromat.
Idealnym dodatkiem do smaku sernika jest
intensywna żelka o smaku pomarańczowym, która stanowi urozmaicenie tekstury pomiędzy blatami ciasta i kremem.
Tort wymaga wykonania stelaża, dzięki któremu ciasto można umieścić nie tylko w doniczce, ale także w koronie drzewka.
Obie części tortu schłodziłam i obłożyłam
tynkiem na bazie masła i białej czekolady, a następnie lukrem plastycznym. Dolną część toru - doniczkę w kolorze brązowym o smaku czekolady, natomiast ciasto stanowiące górną część korony drzewka, w kolorze zielonym.
Z zielonej masy cukrowej przygotowałam też listki, które ozdobiły koronę drzewka, a z białej połówki jajeczek, które pomalowałam na żółto i umieściłam pomiędzy listkami.
W koncepcji świątecznego tortu, dla wszystkich gości, powstały również desery -
babeczki w kształcie wiosennych drzewek. Składają się one z czekoladowej babeczki i lizaka cake pop oblanego czekoladą i ozdobionego lukrowymi listkami.
Całości dopełniają papierowe zajączki, wykonane z zielonych serwetek.
A jaki jest Twój pomysł na wielkanocny tort?