Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Tort wielkanocne drzewko

wpisy powiazane:

Tynk ganache z białej czekolady z masłemTynk ganache z białej czekolady z masłemKrem mascarpone o smaku sernika Krem mascarpone o smaku sernika Wielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWielkanocne babeczki - wiosenne drzewkaWaniliowy biszkopt tradycyjnyWaniliowy biszkopt tradycyjny
Choć za oknem mróz okrywa ogrody i wydaje nam się, że wiosna jeszcze śpi, nabrzmiałe pąki łapią każdy, ulotny promyk słońca, by już wkrótce stanąć na wielkanocnym stole w eksplozji zieleni.
Dzisiejszy kawałek wiosennego drzewa pachnie sernikiem i migdałami.

Jak zwykle wszystko zaczęło się jednak od projektu.

Drzewko wielkanocne, to popularna świąteczna dekoracja. W zielonej, wiosennej koronie drzewka umieszcza się zwykle pisanki - kolejny symbol budzącego się życia. Pomyślałam więc, by postawić na stole wiosenne drzewko i sprawdzić rekcję gości, kiedy zacznę kroić świąteczną dekorację. ;)
Oprócz tortu zaprojektowałam także mniejsze wersje drzewek, które stanęły obok nakryć, jako mini desery.

Obrazek: Projekt wielkanocnego tortu

Dekorację uzupełniły świeże, zielone szyfony i serwetki ułożone w długie królicze uszy.

Tort na Święta - wielkanocne drzewko

Jak zrobić tort na Wielkanoc w kształcie drzewka



Postanowiłam umieścić ciasto nie tylko w donicy, ale także w koronie drzewka, dlatego całość wymagała pionowego stabilizatora, który oba piętra tortu w pionie.

Upiekłam dwa biszkopty waniliowe dodając do każdego połowę szklanki rodzynek namoczonych wcześniej w rumie, bądź soku pomarańczowym. Przecięłam je na trzy warstwy i nasączyłam od wewnątrz ponczem z wody i soku wyciśniętego z cytryny.
Z pięciu blatów uformowałam doniczkę, natomiast z szóstego, na cienkiej podkładce, połowę kuli. Do przełożenia użyłam kremu mascarpone o smaku sernika. Każdą warstwę kremu posypałam płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Są cudownie chrupkie, a prażenie wydobywa z nich niesamowicie intensywny aromat.

Idealnym dodatkiem do smaku sernika jest intensywna żelka o smaku pomarańczowym, która stanowi urozmaicenie tekstury pomiędzy blatami ciasta i kremem.

Tort wymaga wykonania stelaża, dzięki któremu ciasto można umieścić nie tylko w doniczce, ale także w koronie drzewka.

Obie części tortu schłodziłam i obłożyłam tynkiem na bazie masła i białej czekolady, a następnie lukrem plastycznym. Dolną część toru - doniczkę w kolorze brązowym o smaku czekolady, natomiast ciasto stanowiące górną część korony drzewka, w kolorze zielonym.

Z zielonej masy cukrowej przygotowałam też listki, które ozdobiły koronę drzewka, a z białej połówki jajeczek, które pomalowałam na żółto i umieściłam pomiędzy listkami.

Tort na Wielkanoc - wielkanocne drzewko

W koncepcji świątecznego tortu, dla wszystkich gości, powstały również desery - babeczki w kształcie wiosennych drzewek. Składają się one z czekoladowej babeczki i lizaka cake pop oblanego czekoladą i ozdobionego lukrowymi listkami.

Tort na Święta - wielkanocne drzewka

Całości dopełniają papierowe zajączki, wykonane z zielonych serwetek.

Obrazek: Zajączki wielkanocne - świąteczna dekoracja

Obrazek: wiosenne babeczki - wielkanocna dekoracja stołu


Obrazek: Przypnij PINa z przepisem na tort
Obrazek: Tort w kształcie wielkanocnego drzewka

A jaki jest Twój pomysł na wielkanocny tort?


Obrazek: podpis


Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?

Odkryj naszą profesjonalną platformę cukierniczych kursów online i dołącz do Cukrowych Artystek w Akademii.


Dołącz do Akademii

Tagi: migdałowy, pomarańczowy, sernikowy, Wielkanoc
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności