Krem z serka mascarpone idealnie komponuje się z białą czekoladą. Jest delikatny, nie za słodki - doskonały.
Przepis na krem mascarpone z białą czekoladą
Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
500 ml śmietanki kremowej 30%
2 tabliczki białej czekolady a 100g
1. Podgrzewamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę, chwilę podgrzewamy, ale nie gotujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.
2. Studzimy i dobrze schładzamy - co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną masę czekoladową, dodajemy zimny serek mascarpone oraz szczyptę wanilii.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Jaką czekoladę najbardziej lubisz w kremie?