Uwielbiam bezy w każdym kolorze, a kiedy jeszcze przechodzą łagodnie w kilka odcieni, nikt im się nie oprze.
Możesz umieścić je w słoju na słodkim stole, ale są także świetną dekoracją lekkich, delikatnych tortów.
Przepis podstawowy na bezy
Składniki:
1 białko z jajka wielkości "L"
50 g cukru
Ilości składników zwielokrotniamy w zależności od wymaganej ilości.
Dodatkowo będzie nam potrzebny barwnik spożywczy, postać barwnika nie ma znaczenia.
1. Białka w temperaturze pokojowej umieszczamy w misie miksera i lekko rozbijamy - mają być raczej zmącone niż ubite.
2. Następnie dodajemy cukier, w dwóch partiach: najpierw 1/3, a kiedy beza zwiększy objętość wsypujemy resztę i ubijamy kilka minut, aż stanie się bardzo gęsta i lśniąca.
3. Aby osiągnąć efekt ombre, dzielimy pianę na kilka części, ja podzieliłam na 4, przy czym czwarta część pozostała biała.
4. Do każdej z trzech porcji piany dodajemy różne ilości barwnika, by uzyskać różne odcienie - od najjaśniejszego do najciemniejszego.
5. Pianę układamy kolorami na foli spożywczej i zawijamy, a następnie wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia.
6. Bezy najlepiej suszyć w funkcji termoobiegu, zwłaszcza kiedy chcemy włożyć na raz więcej niż jedną blaszkę. Nagrzewamy piec do 80° a po włożeniu bez od razu zmniejszamy temperaturę do 60°. Jeżeli nie masz takiej funkcji, bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100° gora/dół i od razu zmniejszamy temperaturę do 80°. Suszymy około 2 godzin, a po wyłączeniu się pieca, bezy pozostawiamy w nim do zupełnego wystygnięcia.
TIP: Bezy bez barwienia, po upieczeniu powinny być bielutkie, jeżeli zbrązowiały, to znaczy, że temperatura pieczenia była zbyt wysoka i cukier uległ karmelizacji. Piszę o tym, bo każdy piec piecze nieco inaczej i czasami trzeba sprawdzić temperaturę i czas pieczenia na własnym, żywym organizmie.
Bezy można przechowywać długo w temperaturze pokojowej, pod warunkiem, że są szczelnie zamknięte. Nigdy nie mam tego problemu ;)
zapraszam na film:
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi. :)
Marzysz, by we własnym domu piec torty, które nie tylko zachwycą smakiem i zaskoczą różnorodnością warstw,
ale będą równe i profesjonalne jak z cukierni?
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy i doświadczenia w tworzeniu tortów artystycznych,
sięgając po e-book Anatomia Tortu, czyli jak zrobić pyszny i równy tort, krok po kroku.