Lukier plastyczny daje ogromne możliwości, ale nie każdemu odpowiada i tak było tym razem.
Wyszłam więc na przeciw oczekiwaniom i przygotowałam dla dziadka klasyczny, waniliowy biszkopt, z kremem mascarpone o smaku solonego karmelu, no musi być jakaś nuta ekstrawagancji. ;)
W kwestii kontrastu smakowego też nagięłam nieco tradycji, bo do przełożenia blatów użyłam żurawiny do mięs o idealnie zbalansowanym smaku.
Tort posiada odkryte warstwy kremu, nałożyłam je jednak nieco inaczej niż zwykle, formując kulki za pomocą rękawa cukierniczego.
Jak zrobić naked cake ozdobiony bezami
Tort składa się z czterech blatów przełożonych kremem, jego boki pozostają odkryte, więc sposób nałożenia kremu również stanowi dekorację.
W tortownicy o średnicy 26 cm. upiekłam dwa biszkopty waniliowe i każdy przecięłam na dwie warstwy. Blaty nasączyłam od wewnątrz ponczem z cytryny, wody oraz odrobiny wódki cytrynowej.
Po nasączeniu, biszkopty posmarowałam żurawiną i przełożyłam kremem mascarpone o smaku solonego karmelu.