Kolejna słodka wariacja kremu z serkiem mascarpone i Michałkami. Kiedyś były dostępne tylko w klasycznym wariancie z czekoladą i orzeszkami ziemnymi, teraz dostępne są także z białą czekoladą i o smaku karmelowym. Wybierz swoje ulubione. :)
Przepis na krem mascarpone z Michałkami
Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 36%
2 łyżki cukru
15 szt Michałków
1. Podgrzewamy śmietankę i dodajemy rozgniecione Michałki, podgrzewamy chwilę, aż cukierki się rozpuszczą, ale nie gotujemy.
2. Masę studzimy i dobrze schładzamy - co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc
3. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną masę michałkową, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier.
4. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
5. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
TIP: Jeżeli wolisz gładki krem, po rozpuszczeniu cukierków przelej śmietankę przez sitko, a kawałki orzeszków zblenduj. :)
TIP 2: Jeżeli nie masz czasu na rozpuszczanie cukierków na ciepło, zblenduj je z 0,5 szklanki śmietanki (odlanej z ilości w przepisie) i ubij z resztą składników. :)
Lubisz Michałki? Którą wersję wybierzesz do swojego kremu białe, kawowe czy tradycyjne? :)