Uwielbiam krem orzechowy, robię go na bazie budyniu - jest wtedy stabilniejszy
Przepis na krem z orzechów laskowych
Składniki:
0,5 l mleka 2%
2 żółtka
6 płaskich łyżek cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
150g masła
200g łuskanych orzechów laskowych w całości lub zmielonych, wolę przyprażyć orzechy i potem dopiero je zmielić, mają wtedy wyjątkowy aromat.
opcjonalnie 50ml likieru orzechowego
1. Obrane ze skórki orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie drobno mielimy.
2. 100 ml mleka dokładnie mieszamy z żółtkami i mąkami, a resztę gotujemy.
3. Wlewamy mleko z jajkami i mąkami do gotującego się mleka i mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje. Następnie na wierzch szczelnie nakładamy woreczek lub folię i zostawiamy do wystygnięcia.
4. Miękkie masło wkładamy do miksera i ubijamy dodając po łyżce zimnego budyniu.
5. Na koniec dodajemy orzechy i likier.
6. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
Wypróbuj ten intensywny, orzechowy smak :)