I znów rok zmierza ku końcowi, a to oznacza, że czas już na korzenne klimaty. Najczęściej to ciastu nadaję aromat piernika, ale odkryłam, że w kremie z nutą mascarpone, korzenie dostarczają bardzo ciekawe smakowe doznania.
Radzę jednak pozostać przy jednym źródle piernikowego aromatu: albo ciasto, labo krem i choć piernik uwielbiam nie należy z nim przesadzać.
Przepis na krem mascarpone ze śmietanką i nutą piernika
Składniki:
0,5 kg serka mascarpone
400 ml. śmietanki kremowej 30%
6 łyżek cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
1. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę, dodajemy zimny serek mascarpone oraz cukier i przyprawę.
2. Całość ubijamy kilka minut na średnich obrotach miksera, aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
TIP: Dla wzmocnienia intensywności łączę czasem ten krem z rozgniecionymi pierniczkami z
tego przepisu
TIP 2: Doskonałym dodatkiem do tego kremu jest także smażona skórka pomarańczy z
tego przepisu
Wypróbuj ten słodki aromat piernika, zamknięty w delikatnym kremie :)