Tort urodzinowy dla największego łasucha na świecie?
Nie zastanawiałam się ani sekundy, waniliowo-kawowe wnętrze oblane grubą strugą czekolady.
Brzmi apetycznie? Tylko kto trzyma ten słoik?
Jak zrobić tort antygrawitacyjny Nutella
W prostokątnej blaszce upiekłam biszkopt waniliowy i przecięłam na dwie warstwy, a każdą z nich przecięłam jeszcze na połowę. Otrzymałam cztery niezbyt grube, prawie kwadratowe blaty, z których uformuję kanapkę.
Tort antygrawitacyjny, czyli taki, który wygląda jakby przeczył prawom ciążenia musi być zbudowany na stelażu. Do tego tortu wykorzystałam grubą, drewnianą deskę kuchenną, która doskonale spełniła funkcję realnego podkładu pod kanapkę oraz drewnianego drążka, który zamontowałam pionowo w desce za pomocą męża.
Blaty nasączyłam od wewnątrz aromatycznym naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej, a następnie przełożyłam kremem mascarpone ze śmietanką, który przygotowałam bez cukru. Wyraźnej, kawowej słodyczy nadały kremowi pokruszone na wierzchu każdej warstwy kawowe beziki.
Choć tort składa się z czterech blatów gęsty krem na bazie serka ze śmietanką usztywnił go na tyle, by zachował formę.
Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, odcięłam niepotrzebne kawałki ciasta i uformowałam kształt kanapki. Całość obłożyłam kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i ponownie schłodziłam.
Tort okryłam lukrem plastycznym w kolorze jasnego brązu i namalowałam na min brązowym barwnikiem skórki chleba. Pomiędzy kanapkami wylałam polewę ganache z gorzkiej czekolady.
Następnie na końcu drążka, klejem na gorąco, przykleiłam umyty słoik po nutelli tak, by sprawiał wrażenie, że czekolada się z niego wylewa. Zachowajcie ostrożność, by podczas mycia nie uszkodzić i nie zabrudzić nalepki na słoiku.
Na koniec "wybrudziłam" czekoladą wewnętrzną stronę słoika,
i drążek, zakańczając jego połączenie z tortem dużym czekoladowym kleksem.
I gotowe. :)
Zobaczcie krok po kroku jak łatwo zrobić ten tort.
Też jesteś miłośnikiem czekolady? Chętnie o tym posłucham. :)
Chcesz rozwijać swoją pasję dekorowania tortów, podnosić umiejętności, wzbudzać podziw swoimi dziełami, albo zarabiać na czymś co i tak kochasz?