Frużelina, czyli owoce w żelu doskonale sprawdza się jako owocowy akcent, jedynie lekko przemieszany z kremem, dzięki czemu pozostaje wyraźnie wyczuwalny smak zarówno kremu jak i owoców.
Frużelinę można zrobić praktycznie z wszystkich owoców, a rzeczą gustu pozostaje bardziej kwaśny, bądź słodki efekt końcowy. Truskawki są w tym względzie niekwestionowanym liderem, to właśnie te owoce wkładamy do tortów najczęściej.
Przepis na frużelinę truskawkową
Składniki:
0,5 kg truskawek
1 łyżka cukru brązowego
1 galaretka cytrynowa
1. Do garnuszka wkładamy umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz cukier i smażymy ok 7 minut. Truskawki puszczą sok i częściowo się rozpadną.
2. Do gorącej masy truskawkowej wsypujemy galaretkę cytrynową i zdejmujemy z ognia. Całość delikatnie mieszamy, aż kryształki cukru nie będą już wyczuwalne, jednakże w masie powinny pozostać kawałki owoców.
3. Frużelinę pozostawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową możemy nałożyć ją na krem i częściowo przemieszać.
Wypróbuj truskawek w tej postaci także do lodowych deserów, czekam na Twoje wrażenia :)