Ganache to nic innego jak połączenie na ciepło czekolady z wysokoprocentową śmietanką.
W zależności od temperatury i ilości użytej czekolady możemy otrzymać różne postacie ganache do różnych celów.
Najbardziej klasyczny ganache ma konsystencję nutelli i służy do obkładania tortu (lub jak to określają tortomaniacy, tynkowania ;). Tak obłożony tort po schłodzeniu stanowi stabilną podstawę pod lukier plastyczny bądź dowolny, inny rodzaj dekoracji.
Przepis na ganache z gorzkiej czekolady do tynkowania
Składniki:
400 g śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady
1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
2. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, pinując przy tym, by się nie zagotowała i zdejmujemy z garnka lub zmniejszamy moc grzania.
3. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojowa schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu z lodówki ganache powinno mieć konsystencję nutelli, wtedy możemy już obłożyć nim tort. Możemy go też lekko zmiksować, uzyska wtedy bardziej kremową konsystencję, ale jednocześnie zgęstnieje, co może utrudnić jego rozsmarowanie.
TIP: Jeżeli nie chcesz czekać 12 godzin, aż ganache stężeje, możesz zmniejszyć ilość śmietanki do proporcji 1:1, a ganache będzie gotowe do tynkowania już po ostygnięciu do temperatury pokojowej.
Ganache czekoladowe może przybrać również formę kremu do przełożenia tortu, wtedy przed przełożeniem miksujemy go na puszysty krem.
Przepis na krem ganache z gorzkiej czekolady do przełożenia tortu
Składniki:
600 g śmietanki kremówki
200 g gorzkiej czekolady
1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
2. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, pinując przy tym, by się nie zagotowała i zdejmujemy z garnka lub zmniejszamy moc grzania.
3. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojowa schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu z lodówki ganache powinno mieć luźną konsystencję, dzięki czemu po zmiksowaniu uzyskamy puszysty, łatwy do rozsmarowania krem.
Od razu po wykonaniu, kiedy ganache lekko przestygnie możemy użyć jej jako drip - czyli płynną, lśniącą polewę, która efektownie spłynie z tortu.
Przepis na polewę ganache z gorzkiej czekolady do drip cake
Składniki:
100 g śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady
1. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
2. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, pinując przy tym, by się nie zagotowała i zdejmujemy z garnka lub zmniejszamy moc grzania.
3. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
4. Ganache odstawiamy do wystygnięcia i lekko ciepłego możemy użyć jako polewy. Po schłodzeniu polewa ulegnie częściowemu zestaleniu.
Ganache z różnych rodzajów czekolady i do różnych zastosowań
Ganache możesz zrobić z każdego rodzaju czekolady, ale do każdego z zastosowań wymaga wtedy innych proporcji. Więcej na ten temat dowiesz się z kompleksowego artykułu na temat
ganache czekoladowego, znajdziesz tam także przydatną tabelę z proporcjami czekolady i śmietanki.
Podrzucam Ci także inne kremy na bazie ganache, które przygotowałam dla Ciebie w Akademii. Bardzo jestem Ciekawa, który zachwyci Cię najbardziej.
ganache z białej czekolady z masłem
ganache z ciemnej czekolady z masłem
krem ganache z whisky
Też uwielbiasz czekoladę? Jeżeli przydał Ci się ten artykuł, napisz mi o tym. :)