Sporo się ostatnio słyszy o solonym karmelu, więc kiedy zobaczyłam lody o tym smaku, nie odmówiłam sobie przyjemności :).
Przyznam, że było to wyjątkowe przeżycie, połączenie intensywnej karmelowej słodyczy z równie wyraźną nutą soli, no i moje myśli pogalopowały...
Tak powstał cudownie delikatny krem karmelowy z nutą solonych orzeszków, który idealnie łączy się z czekoladą pod każdą postacią. Z poziomem słodyczy nie należy jednak przesadzać, wiec polecam przełamać go frużeliną z owoców leśnych, porzeczek albo żurawiną.
Przepis na krem mascarpone o smaku solonego karmelu
Składniki:
400 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
0,5 puszki kajmaku klasycznego
2 łyżki masła orzechowego solonego z kawałkami orzeszków lub gładki, jaki wolisz :)
1. Serek mascarpone i bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
2. dodajemy karmel oraz mało orzechowe i delikatnie mieszamy rózgą do połączenia składników.
3. Krem należy schłodzić w lodówce przez około 15 minut przed przełożeniem tortu.
TIP: Jeżeli masło orzechowe i karmel są twarde, podczas łączenia z ubitą śmietanką i serkiem mogą tworzyć się grudki, aby tego uniknąć możemy podgrzać karmel i/lub masło orzechowe z 50ml śmietanki (z ilości przeznaczonej do kremu) i ostudzić. Będzie łatwiej połączyć je z ubitym kremem.
Karmel tradycyjnie czy ze słonym pazurem?
Nie do końca wiesz jak połączyć ten krem z innymi smakami w torcie?
Jest tyle możliwości, a dodatkowo ten sam smak odczuwamy zupełnie inaczej w cieście, kremie czy żelce.
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy oraz praktycznego doświadczenia w tworzeniu kompozycji smaków tortów i deserów,
oraz ulubionych połączeń smakowych moich klientów.
Zebrałam je w Smakowej Bazie Akademii Kawał Ciacha wraz z dokładnymi przepisami i praktycznymi wskazówkami.
Chcę zobaczyć połączenia smakowe