Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Drip cake czekolada i solony karmel

wpisy powiazane:

Bezy kawoweBezy kawoweGanache z gorzkiej czekolady Ganache z gorzkiej czekolady Krem mascarpone solony karmelKrem mascarpone solony karmel
Na smutki najlepsza jest czekolada, a do tego podobno jest sałatką, gdyby ktoś z Was miał mieć jakieś wyrzuty sumienia ;).

Solony karmel "chodził" za mną od jakiegoś czasu, ale ciągle jakoś nie było okazji, żeby go spróbować. W końcu dostrzegłam go, podczas wakacyjnych wojaży, wśród wielu lodowych smaków i od razu skradł moje serce.
Jak tylko poczułam ten smak oczami wyobraźni zobaczyłam delikatny karmelowy krem z nutą solonych orzeszków między czekoladowymi biszkoptami, przełamany warstwą kwaśnej owocowej frużeliny, przełamującej intensywną słodycz karmelu. Albo orzechowy...
No dobra, trochę się zapędziłam. Tak oto powstał pomysł na mocno czekoladowy tort z lśniącą, kapiącą polewą zwany z angielska drip cake i słodko - kwaśnym wnętrzem z delikatną słoną nutą. Całości dopełniła urodzinowa dekoracja z kawowych bezików i żywych, angielskich róż.

czekoladowy drip cake z polewą ganache i żywymi kwiatami

Moi rodzinni wyjadacze tortów od razu okrzyknęli go odkryciem sezonu, dzielę się więc i z Wami dzisiejszym czekoladowo - karmelowym, kapiącym kawałkiem.

Tort urodzinowy z polewą i żywymi kwiatami

Jak zrobić drip cake



W tortownicy o średnicy 24 cm upiekłam dwa biszkopty kakaowe i każdy przecięłam na dwa, dość grube krążki.

Blaty nasączyłam od wewnątrz sokiem z cytryny zmieszanym z przegotowaną wodą (1:4) i odrobiną wódki cytrynowej, a następnie przełożyłam kremem mascarpone o maku solonego karmelu. Pod każdą warstwą kremu rozsmarowałam na biszkoptach cienką warstwę gładkiego dżemu z jeżyn i porzeczek (100% owoców bez cukru)

Po kilku godzinach chłodzenia tortu w lodówce, całość obłożyłam chłodzonym przez 12 godzin ganache z gorzkiej czekolady i ponownie schłodziłam.

Tort oblałam od góry polewą ganache z gorzkiej czekolady tak, by stworzyła lustrzaną powierzchnię od góry tortu i łagodnie spływała z jego brzegów.

drip cake - tort oblany polewą ganache

Do udekorowania tortu wybrałam żywe kwiaty, które wcześniej namoczyłam, aby pozbyć się niechcianych lokatorów ;), wysuszyłam, a ich ogonki zabezpieczyłam folią aluminiową, by nie miały kontaktu z ciastem.

drip cake z żywymi kwiatami

Oprócz kwiatów na torcie znalazły się też kawowe beziki , które wysuszyłam dwa dni wcześniej i przechowałam w szczelnym pojemniku.

drip cake z żywymi kwiatami i kawowymi bezikami

Całości dopełniły draże w kształcie ziaren kawy oraz kuleczki z białej i deserowej czekolady.

tort z polewą ganache z żywymi kwiatami i kawowymi bezikami

Film, jak wykonać drip cake z żywymi kwiatami



Zobaczcie jak krok po kroku powstał ten tort. Zapraszam na film.



Przydał Ci się ten film? Daj mi znać w komentarzu.

Tagi: czekoladowy, drip cake, solony karmel
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności