Tradycyjny krem maślany, który dawno temu znalazłam w zeszycie mojej babci Elusi, służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny: cienka warstwa okrywająca ciasto pomaga je uformować, wygładza nierówności i izoluje lukier od elementów wewnątrz tortu, które mogłyby go rozpuścić, na przykład: krem śmietanowy.
Przepis na tradycyjny krem maślany
Składniki:
3 żółtka
250g masła
1 szklanka cukru
1. Przed użyciem surowych jajek do kremu należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą.
2. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy na parze, aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Zdejmujemy z nad pary i nadal ubijając dodajemy po kawałku miękkie masło, ubijamy aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Ciasto obkładamy kremem i schładzamy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.
"Otynkuj" swój pierwszy tort i daj znać jak Ci poszło :)