Dlaczego Wielkanoc przypada wiosną?
Nowe życie, przebaczenie win i nowy początek, a wokoło cała przyroda zaczyna życie, na nowo.
I choć jeszcze ziąb skuwa ziemię, wystarczy kilka ciepłych promieni słońca, by radośnie ogłosiły nowy start - żółte i fioletowe polany wiosennych krokusów.
To one ozdobią czekoladowe babeczki na świątecznym stole.
Przepis na babeczki czekoladowe
Upiekłam czekoladowe babeczki w fioletowych papilotkach:
Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 szklanki cukru
1 cukier walniliowy
0,5 kostki roztopionego masła
1/2 tabliczki roztopionej, mlecznej czekolady
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, jogurt, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę).
2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Babeczki piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° bez termoobiegu.
Po wystudzeniu nasączyłam babeczki ponczem cytrynowym, a następnie ozdobiłam kwiatami i listkami z
kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, wykonanymi za pomocą szprycy i tzw. rosyjskich tylek.
W tym zestawie kolorystycznym powstała cała
wielkanocna dekoracja.
Czy macie ochotę spróbować?