Strona główna
O mnie
Blog
Akademia Online
Przepisy
Ciasta
Kremy
Artykuły
Dodatki do tortów
Połączenia smakowe
Do pobrania
Galeria
Kontakt
Newsletter

Wiosenne babeczki

wpisy powiazane:

Dekoracja wielkanocnego stołuDekoracja wielkanocnego stołuKrem maślany na bezie szwajcarskiejKrem maślany na bezie szwajcarskiejBabeczki z wiosennymi kwiatamiBabeczki z wiosennymi kwiatami

Dlaczego Wielkanoc przypada wiosną?
Nowe życie, przebaczenie win i nowy początek, a wokoło cała przyroda zaczyna życie, na nowo.
I choć jeszcze ziąb skuwa ziemię, wystarczy kilka ciepłych promieni słońca, by radośnie ogłosiły nowy start - żółte i fioletowe polany wiosennych krokusów.



Obrazek: Babeczki wielkanocne z kremem

To one ozdobią czekoladowe babeczki na świątecznym stole.

Obrazek: Babeczki wielkanocne z kremowymi krokusami

Przepis na babeczki czekoladowe



Upiekłam czekoladowe babeczki w fioletowych papilotkach:

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 szklanki cukru
1 cukier walniliowy
0,5 kostki roztopionego masła
1/2 tabliczki roztopionej, mlecznej czekolady
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, jogurt, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę).
2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Babeczki piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° bez termoobiegu.

Po wystudzeniu nasączyłam babeczki ponczem cytrynowym, a następnie ozdobiłam kwiatami i listkami z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, wykonanymi za pomocą szprycy i tzw. rosyjskich tylek.

Obrazek: Babeczki na wielkanoc z kremowymi krokusami

W tym zestawie kolorystycznym powstała cała wielkanocna dekoracja.

Obrazek: Paleta kolorystyczna fiolety i żółcienie

Obrazek: Jak zrobić babeczki na Wielkanoc

Czy macie ochotę spróbować?

Tagi: Wielkanoc
Poprzedni Nastepny
Poznaj słodkie piny profilu Kawał Ciacha
Kategorie bloga

Torty Ciasta Kremy Dodatki do tortów Połączenia smakowe Szkolenia Artykuły
a b c d e
Polityka prywatności