Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest bardzo lekki i delikatny, a przy tym doskonale trzyma nadaną formę, co sprawia, że jest wręcz idealny do tynkowania lub nakładania za pomocą szprycy.
Jest także dużo lepszy w smaku niż tradycyjny krem maślany na żółtkach, który służy mi głównie jako baza pod lukier plastyczny.
Przepis na krem maślany na bezie szwajcarskiej
Składniki:
3 białka
150 g cukru
kostka masła
1. Przed użyciem surowych jajek do kremu, należy je bezwzględnie wysterylizować w specjalnym urządzeniu, bądź sparzyć ich skorupkę gorącą wodą. Można również zakupić jajka gotowe do spożycia, uprzednio wysterylizowane przez dostawcę.
2. Do miski wkładamy białka z cukrem, stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i lekko mieszamy trzepaczką, aż cały cukier się rozpuści. Piana nie ma zostać ubita nad kąpielą wodną, więc niezwłocznie po rozpuszczeniu cukru zdejmujemy ją znad garnka. Najlepiej sprawdzić to rozcierając nieco białka między palcami, jeżeli nie czujemy grudek cukru jest gotowa.
3. Następnie ubijamy pianę mikserem, aż będzie gęsta i lśniąca, a miska zupełnie wystygnie. Zmniejszamy obroty miksera i nadal ubijając, małymi porcjami dajemy miękkie masło, aż całość nabierze kremowej konsystencji.
4. Schładzamy dopiero po nałożeniu.
Krem możemy wykorzystać na wiele sposobów. Po pierwsze jest niezłym tynkiem, także pod masę cukrową. Po drugie możemy użyć go do wykonania dekoracji za pomocą tylek i worka cukierniczego, dobrze się barwi więc możesz układać z niego rozetki czy bukiety maślanych kwiatów.
Do czego najczęściej używasz kremów z masłem?