Serce każdemu z nas kojarzy się z miłością, ale miłość nie zawsze jest taka sama.
Zbliżają się Walentynki i wokoło pojawia się coraz więcej czerwonych serduszek, a ja mam dziś dla Was białe, z miłością od siostry dla siostry.
Zawsze chciałam mieć siostrę i choć z dwoma braćmi jest super, to przez całe życie brakowało mi kogoś bliskiego, kto myśli jak ja i czuje jak ja. Komu mogłabym wygadać się i wypłakać podczas nocnych pogaduch i kto zrozumiałby mnie jak nikt inny - jak siostra.
Złości mnie więc trochę, kiedy patrzę na moje dwie, dorastające córki, toczące wieczne boje o marchewkę i mam nadzieję, że odkryją w sobie na wzajem tę wielką wartość jaką jest kochające, siostrzane serce.
Tort utrzymany jest w tonacji czerni i bieli.
Jak zrobić tort walentynkowy w kształcie serca z kotami
W tortownicy o średnicy 26 cm. upiekłam biszkopt waniliowy, który przekroiłam na trzy krążki. Każdą z warstw nasączyłam (górę i dół tylko od wewnątrz) ostudzonym naparem kawy z odrobiną wódki cytrynowej.
Warstwy tortu przełożyłam kremem mascarpone i umieściłam na grubej podkładce, stanowiącej jego spód. Na wierzchu umieściłam wycięte z papieru serce, a następnie ostrym nożem odcięłam niepotrzebne fragmenty. Trzeba uważać, żeby nie nadciąć podkładki, ponieważ pod warstwą folii zrobiona jest z kartonu, który po nasiąknięciu może opaść.
Po kilku godzinach chłodzenia tortu, na całość nałożyłam warstwę kremu maślanego i ponownie umieściłam w lodówce.
Dekorację rozpoczęłam od okrycia ciasta razem z podkładką lukrem plastycznym w kolorze śnieżnej bieli. Nastepnie wykonałam na nim napis czarnym barwnikiem spożywczym.
Z białego lukru wycięłam drobne kwiaty, uformowałam je przestrzennie, a w ich wnętrzu umieściłam cukrowe perełki. Kwiaty przykleiłam do tortu za pomocą lukru królewskiego.
Solenizantka bardzo lub koty, więc są głównym motywem dekoracyjnym. Uformowałam je ręcznie z czarnego lukru i ułożyłam tak, by zawinięte ogony zwisały im z bocznej krawędzi tortu.
Czy podoba Wam się schemat kolorystyczny dla tego zdjęcia? Gdyby nie drewniana podkładka zaczęłabym bielą, a skończyła czernią.
Zapraszam na filmowy tutorial od podstaw:
Spodobał Ci się ten pomysł? Przypnij go na później. :)
Marzysz, by we własnym domu piec torty, które nie tylko zachwycą smakiem i zaskoczą różnorodnością warstw,
ale będą równe i profesjonalne jak z cukierni?
Teraz możesz skorzystać z mojej wiedzy i doświadczenia w tworzeniu tortów artystycznych,
sięgając po e-book Anatomia Tortu, czyli jak zrobić pyszny i równy tort, krok po kroku.